Dopełniając zakupów w gigantycznym supermarkecie, co praktycznie jest nieodzownym punktem zakupów spełnianym co jakiś czas, zauważamy różne artykuły spożywcze zachwalane w reklamach jako super zdrowe, zawierające w sobie czy to ciąg witamin, czy mikroelementów. Mamy do wyboru bardzo szeroki asortyment pieczywa, od tego białego, pszennego, jak bułeczki lub bagietki, do ciemnego, jak chleb graham lub razowy – znacznie więcej na stronie internetowej ANCHOR. Wszyscy dietetycy zachęcają do jak najczęstszego konsumowania pieczywa razowego, jako tego, które ma właściwości pierwszorzędne dla zdrowia, mnóstwo mikroelementów, otrębów, jakie mają korzystny wpływ na stworzony przez nas układ trawienny. Mimo to musimy uważać, decydując się na zakup chleba ciemnego, czy jest to pieczywo rzeczywiście razowe, czy tylko ciemne, a nie razowe. Twórcy pieczywa często stosują takie triki, że dodają do pieczywa pospolitego, pszennego bądź żytniego karmel, odrobinę ziarna słonecznika oraz wyprzedają taki chleb jako zdrowe pieczywo razowe, tymczasem jest to wyrób tylko razowopodobny i nie wnosi do naszego organizmu jakichkolwiek wartości.
źródło: http://www.harlequiny.pl/